Svar til professor Gunhild Vesterhus Strand:

Norsk Tannvern – en god medspiller i opplysningsarbeidet

Norsk Tannvern er en liten frivillig organisasjon, stiftet i 1911 under navnet Norsk Forening for Modarbeidelse av Tandsygdomme. Formålet var å bekjempe tannsykdommene, å arbeide for at befolkningen fikk kjennskap til «hensiktsmessig tandpleie» og å fremme vitenskapelige undersøkelser av årsakene til tannsykdommene. Dette er fortsatt vårt formål. Vår visjon er «Tenner for livet» og det overordnede mål er å «arbeide for en god oral helse i befolkningen». Foreningen ledes av et styre som velges av generalforsamlingen for to år av gangen, og vi har et sekretariat med én ansatt. Norsk Tannvern er derfor avhengig av å kjøpe tjenester av eksterne samarbeidspartnere i forbindelse med produksjon og salg av pedagogisk materiell.

Foreningen baserer sin drift på økonomiske tilskudd fra Den offentlige tannhelsetjenesten i alle fylker, bidrag fra NTF, fra bedriftsmedlemmer og individuelle medlemmer. I de senere år har prosjektmidler fra Helsedirektoratet vært av stor betydning. Det siste bidrar til at bladet Munnpleien nå trykkes i 11 000 eksemplarer og sendes til alle offentlige tannklinikker, landets helsestasjoner, videregående skoler med helse- og sosialfag, sykepleierutdanningene og andre som ønsker bladet tilsendt, i tillegg til individuelle medlemmer.

Det er litt uklart for meg hva som er Gunhild Vesterhus Strands hovedanliggende – er det å diskutere eierskapet til filmen Munn- og tannstell for eldre og langtidssyke, eller er det å kritisere Norsk Tannverns betalingsbetingelser ved småkjøp? Jeg velger derfor å kommentere begge deler.

På bakgrunn av en henvendelse til daværende Sosial- og helsedirektoratet fra Gunhild Vesterhus Strand om stønad til filmproduksjon, ble Norsk Tannvern anmodet av direktoratet om å sende inn en formell søknad om midler til et slikt prosjekt. Vi fikk tildelt 170 000 kroner, inkludert 10 prosent til administrasjon, og ble pålagt ansvaret for innhold, økonomi samt rapportering til direktoratet når prosjektet var avsluttet. Dette er vanlig prosedyre ved slike tildelinger.

Norsk Tannvern inviterte Løvåsen Sykehjem USH i Bergen, hvor Gunhild Vesterhus Strand har en 20 prosent stilling, til samarbeid om produksjonen og inngikk deretter skriftlig avtale med Løvåsen og med produksjonsselskapet Synopsis Film. Produksjonsprosessen tok lang tid, men høsten 2008 kom vi i havn – med et resultat som alle medvirkende har grunn til å være stolte av. Som et ledd i avtalen med sykehjemmet, og i forståelse med direktoratet, ble 150 eksemplarer av filmen sendt gratis til landets undervisningssykehjem og de 19 fylkestannlegene. Filmen er etterspurt og produsert i flere opplag. Jeg kan for øvrig vise til omtale av prosjektet i Munnpleien nr. 2, 2008.

Når det gjelder Norsk Tannverns betalingsbetingelser ved mindre bestillinger, er det en praksis som muligens kan se urimelig ut for en person som bare ønsker å kjøpe ett eller få produkter. Kostnadene skyldes blant annet et ekspedisjons- og faktureringsgebyr på 90 kroner. Vi benytter et firma til lagerhold og distribusjon av alt vårt materiell, noe vi må betale for. For å oppmuntre våre kunder, hovedsakelig Den offentlige tannhelsetjenesten, til å foreta sine bestillinger samlet, sløyfes gebyret ved bestillinger over 3 000 kroner. Dette opplyser vi om både i den trykte materielloversikten og på nettstedet www.tannvern.no, og det har vist seg at dette har ført til rasjonalisering med færre utsendelser og dermed at vi får mindre utgifter til firmaet som lagerfører produktene og foretar usendelser og fakturering.

Årsaken til at portoutgiftene er vesentlig større enn det Vesterhus Strand har fått oppgitt på sitt postkontor, er at vi benytter såkalt bedriftspakke. Det betyr at sendingen leveres på døren hos kunden, slik mange ønsker, og at den kan spores hos Posten. Denne ordningen er en sikkerhet for både kjøper og selger.

Norsk Tannvern har gjentatte ganger det siste tiåret blitt gitt mulighet til å påta seg oppgaver med liknende prosjekter som den omtalte DVDen, med offentlig finansiering. Våre seminarer, der vi belyser viktige tema på bred basis, er svært godt besøkt. Når vi i tillegg er landets eneste leverandør av informasjonsmateriell om tannhelse, hvor nasjonal odontologisk fagekspertise benyttes flittig i utarbeidelse av innholdet, mener vi at Norsk Tannvern til fulle forsvarer sin rolle som aktør i helseopplysningsmarkedet. Vi er stolte av den jobben vi utfører for tannhelsepersonellet og deres pasienter. Men også vi kan selvsagt bli bedre. Konstruktiv kritikk er en måte å utvikle seg videre på.Sure oppstøt har dessverre en tendens til å ha den motsatte effekt. Vi lover uansett å gjøre vårt aller beste, til tannhelsens beste, også i fremtiden.

Turid AlbumAlstad 

Styreleder i Norsk Tannvern

Adresse: turid.albumalstad@helsedir.no